Met gewichtsproblemen ... naar DiŽtistenpraktijk Bona Vita

Weegschaal.JPG

Ondergewicht en ondervoeding

Als uw BMI < 18,5 aangeeft is er bij volwassenen sprake van ondergewicht. Er hoeft bij een BMI < 18,5 echter geen sprake te zijn van ondervoeding. Ook hoef je geen ondergewicht te hebben om ondervoed te raken.  Ondergewicht en ondervoeding zijn twee aparte termen.

Ondergewicht

Zoals gezegd kunt u ondergewicht hebben zonder ondervoed te zijn. Het kan zijn dat u heel uw leven al licht bent geweest en het ondergewicht veroorzaakt wordt door uw lichaamsbouw. Veel mensen met ondergewicht zouden graag wat zwaarder willen zijn of wat meer rondingen willen hebben en stuiten op onbegrip vanuit de omgeving omdat slank-zijn het schoonheidsideaal zou zijn. Daarnaast kan er onbegrip zijn omdat het realiseren van gewichtstoename als iets makkelijks wordt gezien. "Je eet dan toch gewoon wat meer? Of wat ongezonder?" Helaas ligt dit veel complexer dan alleen 'wat extra eten'. De diŽtist kan samen met u naar uw huidige voedings- en leefpatroon kijken en een plan opstellen om op een gezonde manier aan te komen in gewicht. 

Ondervoeding

Ondervoeding ontstaat wanneer u in een bepaald tijdsbestek ongewenst te veel afvalt. Richtlijn is > 10 % ongewenst gewichtsverlies in de afgelopen 3-6 maanden, of 5-10 % in combinatie met een BMI < 20 en/of weinig of geen voedselinname gedurende meer dan 5 dagen. U kunt ondervoed raken wanneer uw lichaam meer energie verbruikt dan u op een dag met voedsel inneemt. Deze zogenoemde 'negatieve energiebalans' kan ontstaan door een onderliggende ziekte, die uw lichaam letterlijk veel energie kost, of door een verminderde eetlust door bijvoorbeeld ouderdom, smaakverlies of kauw- en slikproblemen. Het lichaam is in beide gevallen op zijn reserves toegewezen en zal niet alleen vetmassa afbreken voor energie, maar ook spiermassa (eiwitten). Dit laatste is zeer ongewenst. U kunt zich slap en lusteloos gaan voelen, uw weerstand vermindert en het ziekteproces en het eventuele herstel duurt langer. Bent u ondervoed? Dan is het raadzaam om hulp te krijgen van een diŽtist. Wij berekenen precies hoeveel energie en eiwitten u op een dag nodig heeft en stemmen het voedingsadvies zoveel mogelijk op uw situatie en kunnen af, zodat u op een zo makkelijk mogelijke manier uw lichaam optimaal voedt en sneller kunt herstellen of zo sterk mogelijk blijft. 

Wilt u een afspraak maken bij DiŽtistenpraktijk Bona Vita, dan kunt u contact opnemen 
via tel. 06 - 15 04 48 26 of mailen naar info@praktijkbonavita.zorgring.nl. Klik  hier  voor meer informatie.

Wilt u meer weten over ondergewicht, gezond gewicht of overgewicht, dan kunt u hieronder uw keuze aanklikken.