Consulten ... bij DiŰtistenpraktijk Bona Vita

Gastric bypass

Maagverkleining 

Een maagverkleining heeft gevolgen voor uw voedingspatroon. Daarom wordt u zowel vˇˇr als na de maagverkleining begeleid door een diŰtist. Vˇˇr de operatie is het belangrijk dat u een volwaardig voedingspatroon hanteert. Want hoe beter uw voedingstoestand is vˇˇr de operatie, des te groter is de kans dat u snel en makkelijk herstelt na de ingreep. Tevens leert  u welk voedingspatroon en welke voedingsgewoonten u na de operatie eigen moet zijn om gewichtsverlies te bereiken en behouden,  tekorten in de voeding te voorkomen en om oprekken van het overgebleven deel van de maag te voorkomen. Met het merendeel van de voedingsaanpassingen wordt al gestart vˇˇr de operatie.

Kom ik in aanmerking voor een maagverkleining?

Om in aanmerking te komen voor een maagverkleining worden de volgende criteria gehanteerd:
  • Leeftijd tussen 18-60 jaar, met uitloop naar 65 jaar
  • BMI > 40, of  met co-morbiditeit (zoals hypertensie, diabetes, slaapapneu) > 35
  • U heeft een langdurige, serieuze lijnpoging ondernomen
  • U bent gemotiveerd tot gedragsverandering
U kunt met een verwijzing van uw (huis)arts contact opnemen met een obesitaskliniek. Vervolgens vindt een screening plaats waar wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een maagverkleining of dat vooraf behandeling door een diŰtist, psycholoog en/of internist nodig is.

Begeleiding door de diŰtist vˇˇr de ingreep

In de obesitaskliniek ziet u een diŰtist. Vaak wordt geadviseerd om tevens begeleiding van een diŰtist in uw buurt te zoeken waar u frequent kunt komen. In het voortraject werken we aan bewustwording van uw huidige voedingspatroon en -gedrag, het aanwennen van een volwaardig voedingspatroon, het maken van gezonde(re) productkeuzes, op een andere manier leren omgaan met stress- en/of emotie-eten en leren we skills aan die nodig zijn na de ingreep. Dit is onder andere rustig eten en goed kauwen, (opnieuw) leren luisteren naar uw verzadigingsgevoel, het normaliseren van de portiegrootte en het scheiden van eten en drinken. Tevens is het belangrijk dat u volwaardig eet en u 60-90 minuten per dag matig intensief beweegt.

Begeleiding door de diŰtist na de ingreep

Na de ingreep leert u opnieuw eten en drinken. Voortaan moet u rekening houden met wat, wanneer, hoe en hoeveel u eet. Het natraject kan 1-5 jaar duren. In die tijd kunt u met voedingsvragen ook terecht bij de diŰtist bij u in de buurt. Bijvoorbeeld bij dumping-klachten, verminderde eetlust, maag-darmklachten of gewichtstoename.