Bij kanker ... naar DiŽtistenpraktijk Bona Vita

Kankergezwel, goed- en kwaadaardigKanker

Er worden veel onderzoeken gedaan naar de vraag of je met een gezonde leefstijl, waaronder een gezond voedingspatroon, het risico op kanker zou kunnen verkleinen of zelfs voorkomen. Het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds geeft hieromtrent tien aanbevelingen.
Adviezen ter preventie

1) Streef naar een gewicht waarbij de BMI op de ondergrens van  'gezond gewicht' ligt. Klik  hier  om uw eigen BMI te berekenen.
2) Beweeg minimaal 30 minuten per dag. Het gaat hier om matig intensieve beweging (u voelt dat uw hart sneller klopt, maar u bent niet buiten adem).
3) Drink zo min mogelijk suikerrijke dranken (frisdrank, vruchtensap, limonade etc.) en voeg geen suiker toe aan uw koffie en thee. Gebruik minder calorierijk voedsel dat weinig vitaminen en mineralen bevat en juist veel verzadigd vet en suikers. 
4) Beperk het gebruik van rood vlees tot 500 gram (bereid product) per week. Het heemijzer uit rood vlees kan de dikke darmwand beschadigen. Dit betreft niet alleen 'rood' vlees van het rund, maar ook vlees van varkens, lammeren, schapen, geiten, paarden en hazen. (Vlees afkomstig van gevogelte, kip en pluimvee is 'wit vlees'.) Vermijd bewerkt vlees zoals gezouten of gerookt vlees of vlees wat op een andere manier is geconserveerd met conserveringsmiddelen. Voorbeelden zijn ham, salami, spek en worst.
5) Drink liever geen alcohol en anders niet meer dan 1 glas (vrouwen) of 2 glazen (mannen) per dag.
6) Eet minder zout en gezouten voedsel. Test  hier  uw zoutinname en klik  hier  om te lezen hoe u minder zout kunt eten.
7) Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen, maar probeer zoveel mogelijk uw vitaminen en mineralen met een gevarieerde voeding in voldoende mate binnen te krijgen.
8) Voor de moeders, indien mogelijk: geef uw kind minimaal zes maanden borstvoeding.
9) Indien u kanker heeft gehad en de behandeling is beŽindigd kunt u naast het advies om niet te roken, ook bovenstaande adviezen proberen op te volgen.

Wanneer u kanker heeft

Wanneer u kanker heeft is het allereerst belangrijk dat u zo volwaardig mogelijk blijft eten. Niet alleen om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar ook om voldoende eiwitten binnen te krijgen waardoor u sterker blijft en de mogelijke behandelingen beter aankunt. Valt u af door een verminderde eetlust, bijvoorbeeld door misselijkheid of een veranderde smaak, of door kauw- of slikproblemen, dan kan het een opgave worden om volwaardig te blijven eten en voldoende  energie binnen te krijgen. Het kan ook zijn dat het de ziekte zoveel energie vraagt dat u het niet bij kunt eten. In deze gevallen is het raadzaam contact met een diŽtist te zoeken. Wij berekenen precies hoeveel energie en eiwitten u op een dag nodig heeft en stemmen het voedingsadvies zoveel mogelijk op uw situatie en kunnen af, zodat u op een zo makkelijk mogelijke manier uw lichaam optimaal voedt en sneller kunt herstellen of zo sterk mogelijk blijft. Soms is  energie- en eiwitverrijkte bijvoeding hierbij een uitkomst. Sommige soorten kanker en behandelingen zorgen er juist voor dat u ongewenst aankomt in gewicht. Ook hierbij is het raadzaam hulp te zoeken om de gewichtstoename zo beperkt mogelijk te houden.