Met COPD ... naar DiŽtistenpraktijk Bona Vita

COPD

COPD

Klachten van kortademigheid en vermoeidheid zijn mensen met COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease of Chronische Obstructieve Longziekte) niet
vreemd. Naast medicamenteuze behandeling kan met een goede voedingstoestand ťn een goede lichamelijke conditie winst behaald worden in het verminderen van kortademigheid en vermoeidheid. Een multidisciplinaire behandeling waarbij de diŽtist, fysiotherapeut en COPD-verpleegkunde bij zijn betrokken is gewenst. De behandeling door de diŽtist richt zich onder andere op het verbeteren of behouden van het lichaamsgewicht en van de vetvrije massa.

Gezond gewicht bij COPD

Het behouden van een gezond gewicht is voor mensen met COPD echter makkelijker gezegd dan gedaan. De ziekte kost het lichaam veel energie, wat soms moeilijk is bij te eten. Als u gewicht verliest, verliest u naast vetmassa ook spiermassa. Hierdoor vermindert de kracht in uw armen en benen, maar ook in de ademhalingsspieren. Daarnaast kunnen klachten als kortademigheid, vermoeidheid, slechte eetlust, droge mond, slijmvorming en een vol gevoel het voor u moeilijk maken om voldoende te eten. 

Ook gewichtstoename, bijvoorbeeld veroorzaakt door medicatiegebruik of minder beweging, en overgewicht is ongunstig bij COPD.  De dagelijkse bezigheden kosten het lichaam meer inspanning dan wanneer u een gezond gewicht heeft. Het extra gewicht zorgt ervoor dat u sneller buiten adem raakt en de benauwdheid verergert. Dit kan ertoe leiden dat u nog minder beweegt waardoor uw conditie steeds verder achteruit gaat. 

Advies diŽtist

Zowel bij ongewenst gewichtsverlies als bij overgewicht en gewichtstoename is het van belang ons in te schakelen. Bij overgewicht kan hiermee worden voorkomen dat u bij het afvallen naast vetmassa ook spiermassa verliest. En bij het aankomen dat niet alleen uw vetmassa toeneemt, maar ook uw spiermassa. 

De behandeling richt zich op het verbeteren of behouden van een goede voedingstoestand en een gezond gewicht. Extra eiwitten (0,7-0,9 gram per kg lichaamsgewicht) zijn nodig om (verdere) achteruitgang van de algehele lichamelijke conditie tegen te gaan. Uw energiebehoefte kan met 50% verhoogd zijn. Wij kunnen u tips geven hoe u ondanks de vermoeidheid en/of slechte eetlust toch een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten en volwaardig en gevarieerd kunt blijven eten. Lukt het u vanwege de klachten niet om de adviezen op te volgen? Dan kan energie- en eiwitverrijkte drinkvoeding een uitkomst zijn zodat het voor u toch mogelijk wordt om uw gewicht en spiermassa zo optimaal mogelijk te houden. 

Wilt u meer weten over ondergewicht, gezond gewicht of overgewicht, dan kunt u hieronder uw keuze aanklikken.