Met hoog cholesterol ... naar DiŰtistenpraktijk Bona Vita

Verhoogd cholesterolgehalte                                                           Pagina 2 

Cholesterol heeft in de volksmond een slechte reputatie als veroorzaker van hart en vaatziekten. Dit terwijl cholesterol een onmisbaar component is in ons lichaam. Cholesterol is een vetachtige stof en onmisbaar bij de opbouw van celmembranen (het zorgt ervoor dat de celwand soepel blijf en waterdicht is), bij de vorming van geslachts- en bijnierschorshormonen, bij de vorming van vitamine D uit zonlicht en bij de vorming van galzuren die zorgen voor een goede vetvertering.

Wie denkt dat de hoogte van het cholesterol vooral bepaald wordt door de voeding vergist zich. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf aan. Slechts een klein gedeelte (ca. 10%) van het cholesterol in het bloed is direct afkomstig uit onze voeding. Het lichaam zorgt normaal gesproken voor een juiste hoeveelheid cholesterol in het lichaam. Deze balans kan verstoord raken door onder andere overgewicht, sterke gewichtsschommelingen, overmatig alcoholgebruik, het metabool syndroom (dit is een combinatie van een hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol en overgewicht) en gebruik van bepaalde medicatie. Voedingsaanpassing kan het cholesterolgehalte met ca. 10% verlagen. Daarnaast is een gezonde leefstijl van belang. Wanneer het hoge cholesterol een erfelijke oorsprong heeft, is een gezonde leefstijl vaak niet afdoende en is inzet van cholesterolverlagende medicatie nodig.

Goed en slecht cholesterol?

LDL en HDL cholesterolU heeft misschien wel horen zeggen dat er goed (HDL) en slecht (LDL) cholesterol is. Hoewel het een handig ezelsbruggetje is, klopt het niet. Er is maar ÚÚn soort cholesterol. Het verschil komt door de verschillende 'eiwitdeeltjes' die het cholesterol door het bloed transporteert.

Een korte uitleg: Omdat vetten (lipiden) zoals cholesterol, triglyceriden en fosfolipiden niet oplossen in water, zou er geen transport via het bloed (een waterige oplossing) mogelijk zijn en zouden vetten niet als brandstof kunnen dienen voor de lichaamscellen. Daarom worden de vetten gekoppeld aan lipoprote´nes. Dit zijn vet-eiwitdeeltjes. Er zijn verschillende soorten lipoprote´nes. Deze worden ingedeeld naar hun verhouding vet en eiwit. Hoe meer eiwit een lipoprote´ne bevat, hoe zwaarder (density) deze is. We noemen een selectie:
  1. VLDL: very low density lipoprote´ns, worden gevormd in de lever en zorgen voor transport van triglyceriden (vetten) naar weefsels door het hele lichaam
  2. LDL: low density lipoprote´ns, transporteren cholesterol en triglyceriden naar weefsels in het lichaam en worden onder normale omstandigheden uit de bloedbaan verwijderd via LDL-receptoren in de lever 
  3. HDL: high density lipoprote´ns, halen cholesterol weg van de weefsels (ook van de slagaderwanden) en voeren het af naar de lever. 
Zowel LDL- als HDL-cholesterol zijn dus onmisbaar voor het lichaam. Maar zult u vragen,  hoe zit het dan met een hoog cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten? Hierover meer op  pagina 2