Met astma ... naar DiŽtistenpraktijk Bona Vita

Astma

Goede voeding van belang bij astma

Als u astma heeft lijkt medicamenteuze behandeling met luchtwegverwijders en ontstekingsremmers het meest voor de hand liggend. Wat u misschien niet weet is dat uw gewicht en voedingspatroon invloed heeft op de hevigheid en het aantal astma-aanvallen en op de werking van medicatie. Zo zijn er aanwijzingen voor een beschermende werking van omega-3 vetzuren en bepaalde voedingsstoffen uit groenten en fruit. Inname van cafeÔne geeft  tot vier uur na inname een bescheiden verbetering van de luchtwegfunctie, zo blijkt uit onderzoek (1).

Overgewicht beÔnvloedt astma

Astma komt meer voor bij mensen met obesitas. Er is sprake van obesitas bij een BMI > 30, zie Gewicht). 
Uit onderzoek blijkt dat obese astmapatiŽnten een ernstiger vorm van astma hebben met een slechtere astmacontrole en verminderde luchtwegdiameter. Daarnaast werkt contricosteroÔdenmedicatie minder goed. Omgekeerd hebben ontstekingsremmers vaak bijwerkingen als gewichtstoename, toegenomen eetlust, eiwitafbraak en op de lange termijn botontkalking. 

Heeft u astma en overgewicht of obesitas? Dan wordt u de zogenoemde 'gecombineerde leefstijlinterventie' aangeraden, oftewel vermindering van uw energie-inname door een op uw situatie afgestemd dieet en het verhogen van de lichamelijke activiteit, zo nodig onder psychologische begeleiding. Tevens houdt de diŽtist bij het opstellen van een voedingsplan rekening met eventuele bijwerkingen van medicatie.
Onderzoek heeft aangetoont dat gewichtsverlies kan leiden tot verbeterde mechanica van de ademhaling, verbetering van longfunctieparameters, vermindering van het aantal astma-aanvallen, een verminderd gebruik van orale corticosteroÔden en een betere kwaliteit van leven (2).

Voedselallergie en astma

Is er bij u sprake van allergisch astma? Dan kan het zijn dat u op bepaalde voedingsmiddelen allergisch reageert. Bij een voedselovergevoeligheid zijn de astma-aanvallen vaak heviger omdat de voedselovergevoeligheid bovenop de astma-klachten luchtwegovergevoeligheid kan opwekken. Dit kan tot levensbedreigende astma-aanvallen leiden. Bij volwassenen wordt vooral overgevoeligheid voor pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis gezien. Bij kinderen kunnen ook koemelk, eieren en soja klachten geven. 

Bij een bewezen voedselovergevoeligheid bij astma is dieetbegeleiding noodzakelijk. De diŽtist kan u helpen om de desbetreffende voedingsstof(fen) te vermijden en op een juiste manier te vervangen zodat tekorten in uw voeding worden voorkomen en u een smakelijk en gevarieerd voedingspatroon kunt behouden.


1) Welsh EJ, Bara A, Barley E, Cates CJ. Caffeine for asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2010;1:CD001112.
2) National Heart Lung and Blood Institute, National Asthma Education and Prevention Program. Expert Panel Report 3: Guidelines for the diagnosis and management of asthma, 2007.